Vaticaan onderzoekt zaak Vangheluwe

Redactie KW

De instantie in het Vaticaan die bevoegd is voor de zwaarste inbreuken binnen de katholieke Kerk is door de paus belast met de zaak van Roger Vangheluwe, de gewezen bisschop van Brugge die seksueel misbruik van zijn minderjarige neef heeft bekend. Dat heeft het Vaticaan vrijdagavond bekendgemaakt.

“De paus heeft aan de Congregatie van de Geloofsleer gevraagd zich te buigen over het dossier van de Belgische ex-bisschop”, verklaarde jezuïet Federico Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan. Lombardi verklaarde aan het Franse persbureau AFP dat deze beslissing “enkele weken geleden” werd genomen, zonder een datum te preciseren.

Het verborgene

Op 23 april aanvaardde paus Benedictus XVI het ontslag van Roger Vangheluwe als bisschop van Brugge, na het bekendraken van het jarenlange misbruik. Op 11 september kondigde Vangheluwe aan dat hij de abdij van Westvleteren verliet en zich buiten het bisdom Brugge, in het “verborgene”, verder ging bezinnen. Binnen en buiten de Kerk stegen veel stemmen op die zijn uitsluiting als geestelijke vroegen.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier