Vastgoedmakelaar noemt lijst met Bouwkundig Erfgoed ramp

Redactie KW

Meer dan 2000 eigenaars verliezen heel wat centen als hun pand op de Oostendse inventaris van Bouwkundig Erfgoed staat. Dat is de visie van vastgoedmakelaar Frank Thiers die het nieuwe Oostendse actieplan op de korrel neemt. Hij zegt dat projectontwikkelaars nu al niet meer bieden op huizen die op de erfgoedlijst staan om de administratieve rompslomp te vermijden. De stad Oostende houdt morgen een groot congres in het Thermae Palace om het Actieplan Bouwkundig Erfgoed toe te lichten.

Al bijna drie jaar zoekt Oostende een oplossing voor meer dan 2000 panden die niet beschermd zijn, maar wel bouwkundige erfgoedwaarde bezitten. Volgens vastgoedmakelaar Frank Thiers is het voor eigenaars die hun huis willen verkopen een ramp als hun pand op de lijst terechtkomt.

De stad Oostende wil de inventaris van bouwkundig erfgoed met de 2000 panden nog niet publiceren. Toch zegt de bevoegde schepen Bart Bronders dat deze lijst rechtszekerheid en duidelijkheid zal brengen.

Morgen komen 180 architecten, erfgoedspecialisten en stadsvernieuwers samen om de Oostendse aanpak onder de loep te nemen. Frank Thiers vindt het plan niet degelijk en verwacht heel wat rechtszaken. Eigenaars van waardevolle, maar niet-beschermde panden zullen het niet zomaar pikken dat hun pand op een lijst staat die hen opzadelt met verplichtingen zonder dat ze daarvoor compensaties of subsidies krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier