Vastgelopen vissersschip uit Zeebrugge is eindelijk vlotgetrokken

Redactie KW

Het Belgisch vissersschip Z75 Zeldenrust dat vorige week bij Petten in Nederland op een strekdam liep, is dinsdagavond vlotgetrokken, nadat eerdere pogingen op zondag en maandag waren mislukt.

De boot wordt versleept naar het terrein van bergingsbedrijf Mammoet in Schiedam. Vandaag wordt daar bekeken in hoeverre het schip beschadigd is en wat ermee gaat gebeuren. “Maar het feit dat het schip daar naartoe kan worden gesleept, laat zien dat het zeewaardig is. Dat is op zich een goed teken”, aldus de zegsvrouw van Rijkswaterstaat.

Net kwam in schroef terecht

De Z75 Zeldenrust uit Zeebrugge was vorige week donderdag aan het vissen toen het net in de schroef terechtkwam en het schip onbestuurbaar raakte. De boot sloeg lek en strandde bij het Noord-Hollandse Petten. Voordat het schip kon worden vlotgetrokken, moesten dit weekend onder meer gaten in de romp worden gedicht en moesten olie en water uit het schip worden gepompt.

Kantelen maakte het makkelijker

De eerste vlottrekpoging, op zondagmiddag, mislukte omdat een sleepkabel om nog onduidelijke reden loskwam. Ook maandag hadden de bergers geen succes, maar toen kantelde het schip wel onverwachts van de ene op de andere zijde. Daardoor kwam het op het randje van de strekdam te liggen, wat de volgende poging op dinsdag een stuk makkelijker maakte.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier