Varkensvlees wordt schaars en duur

Redactie KW

Als het zo verder gaat dan wordt varken vlees schaars en duur. Dat zegt de Boerenbond. De verkoopprijs van varkensvlees is in 30 jaar tijd amper gestegen terwijl de kosten voor de varkenshouders blijven oplopen. De kwekers zelf hebben geen enkel zicht op wie met de winst gaat lopen. Het is dan ook een goeie zaak dat de overheid sinds 1 januari uitzoekt hoe die prijszetting verloopt. Dat vindt ook varkenskweker Domien Cornette uit Poperinge.

92 eurocent, dat is de basisprijs die een kweker vandaag krijgt per kilo varkensvlees. De prijs is in jaren tijd amper gestegen terwijl de kosten de pan uit swingen. Veevoeder met 16 procent, energie met 5 tot 10 procent.

Op vandaag is het varkensvlees voor de consument nog betaalbaar. Een kilo varkensgehakt kost om en bij de 7 euro, voor varkensgebraad betaal je gemiddeld 9 euro. Maar de kosten voor de kwekers, die stapelen zich op en ze kunnen ze niet doorrekenen. De sector heeft geen zicht op de prijszetting van varken tot kotelet zeg maar. Het pas opgerichte prijzenobservatorium van de federale overheid moet duidelijkheid brengen.

“Ik hoop dat ze dat in eer en geweten zullen doen en tot op het bot gaan. Ik ben een boer en ik ben niet bekwaam om dat te onderzoeken,” zegt varkenskweker Dominiek Cornette.

In West-Vlaanderen zijn 1.160 gespecialiseerde varkensbedrijven , goed voor 55 procent van alle varkens in ons land. Maar niet alleen de varkenshouders, ook de runderbedrijven en de pluimveehouders kampen met gelijkaardige problemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier