Varkenshouders zien zwarte sneeuw

Redactie KW

De slachthuizen betalen vanaf deze week 9 cent minder voor een kilo varkensvlees, en dat is heel slecht nieuws voor de varkenshouders, die al jaren een crisis doormaken. De slachthuizen volgen de prijzen in Duitsland, een land waar massaal naar geëxporteerd wordt. Het Algemeen Boeren Syndicaat spreekt van een historisch dieptepunt. Er moet iets gebeuren, zegt het ABS, of er volgen harde acties.

Bij varkenshouders komt de prijsdaling van 9 cent per kilo hard aan. Voor hen betekent dat een verlies van 10 euro per varken of een inkomstendaling van 1.000 euro per week. “En dat terwijl de prijs op voorhand al zo laag was; te laag zelfs om uit de kosten te geraken,” zegt varkenshouder Hilde Uleyn uit Hooglede.

Door de strenge winter lopen de stookkosten bovendien hoog op en ook de prijs van het veevoeder is fors gestegen. Dit is niet meer vol te houden, zegt het ABS. Europa moet maatregelen nemen die zorgen voor een correcte prijsvorming. De hogere kostprijs moet doorgerekend worden aan de consument.

Het ABS wil het alvast hier niet bij laten. Het sluit acties als die van vorig jaar, blokkades dus, niet uit.

(bs)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier