Varkenshouders voeren actie in Zellik

Redactie KW

VEVA, de vereniging voor varkenshouders heeft vandaag actie gevoerd aan het distributiecentrum van Delhaize in Zellik. De warenhuisketen bedong onlangs een nieuwe korting bij de slachthuizen en de varkenshouders vrezen dat die korting de prijs voor hun varkens nog zal verlagen. De boerenbond steunde de actie van VEVA niet.

Landbouwers gooien varkenskoppen over de omheining van het distributiecentrum van Delhaize in Zellik. Het is het zoveelste protest tegen te lage varkensprijzen.

“Op vandaag krijgt de varkenshouder 1,15 à 1,20 euro voor zijn levend varken. Maar het kost wel 1,30 à 1,40 euro. De varkenshouder verliest dus 10 à 15 euro per varken. Dat duurt al jaren en dat kan niet blijven duren”, zegt Ludo Dobbels.

Aanleiding voor deze actie is dat warenhuisketen Delhaize een extra korting kreeg van zijn leveranciers, de slachthuizen. De varkensboeren vrezen dat zij die korting mee zullen betalen, maar dat ontkent Delhaize. “De korting die wij krijgen zal geen invloed hebben op de prijs die de boeren krijgen. De korting zal gefinancierd worden door hogere efficiëntie binnen de slachthuizen. Het is een beslissing die onze concurrenten ook al langer hebben genomen”, zegt Hans Michiels van Delhaize.

Het protest van VEVA kan op weinig steun rekenen. De boerenbond en het algemeen landbouw boerensyndicaat zijn tevreden dat Delhaize de extra winst door de kortingen belooft te storten in een steunfonds voor varkensboeren. (LD)

Meer nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier