Varkensboeren heffen blokkades distributiecentra op

Redactie KW

Vrijdag omstreeks 10 uur zullen alle blokkades van verschillende distributiecentra in ons land opgeheven zijn. Dat verklaarde secretaris-generaal Isabelle Degezelle van de Vereniging van Varkenshouders (Veva). De voorbije uren werden vier distributiecentra van Colruyt (Halle), Aldi (Erpe-Mere en Izegem) en Lidl (Gullegem) geblokkeerd. De varkensboeren vragen hogere prijzen voor hun varkensvlees.

Volgens Degezelle was er vrijdagochtend een ontmoeting met verantwoordelijken van Colruyt. “Die verklaarden bereid te zijn een correcte prijs te willen betalen voor kwalitatief hoogstaande producten. Ze zouden hierop aandringen bij hun leveranciers”. Bij Colruyt zelf zegt de persverantwoordelijke bereid te zijn aan een oplossing te werken voor de varkensboeren. “Maar alleen kunnen we niet veel doen. Volgende week komt er daarom een groot onderhoud met de spelers uit de sector”, aldus Tim De Meyer. Precieze details over het onderhoud ontbreken nog. De gesprekken zouden plaatsvinden met de distributiefederatie Fedis.

De varkensboeren zeggen dat als de prijs voor hun vlees niet dringend wordt verhoogd, heel wat bedrijven over de kop dreigen te gaan. Ze achten de winkelketens verantwoordelijk voor de prijsdruk. “Het vrijemarktsysteem wordt in die mate gemanipuleerd dat de prijzen dalen terwijl de vraag toeneemt en het aanbod aan varkens is toegenomen (…) Op korte termijn krijgt men voedsel aan lage prijzen. Maar op lange termijn kunnen landbouwers niet blijven produceren ver onder de kostprijs”, luidt het in een mededeling van Veva.

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben zo’n 750 varkenshouders met tractoren en vrachtwagens verschillende distributiecentra geblokkeerd. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier