Varkensboeren blokkeren vleesverwerkend bedrijf

Redactie KW

Deze ochtend werd het bedrijventerrein van het vleesverwerkend bedrijf Ter Beke in Waarschoot door een 50-tal varkenshouders ontoegankelijk gemaakt. Ook voeders Denys uit Lichtervelde was er aanwezig met 2 vrachtwagens, om de varkenshouders te steunen in hun strijd voor betere prijzen voor hun varkensvlees.

De Vereniging voor Varkenshouders blokkeert iedere week een willekeurig bedrijf in de varkensvleeskolom. Met deze acties wil VEVA duidelijk maken dat er onmiddellijk maatregelen moeten getroffen worden om het structurele probleem in de prijsvorming aan te pakken.

De afgelopen 6 maanden is de prijs van het veevoeder met meer dan 30 % gestegen. Varkenshouders moeten hun vleesvarkens zonder enige inspraak in de prijsvorming verkopen en kunnen dus ook deze kostprijsstijging niet doorrekenen. Integendeel: het varken brengt 10 % minder op.

De crisis in de varkenshouderij sleept inmiddels 4 jaar aan. VEVA kaartte de problematiek al meermaals aan bij de overheid maar zonder concreet resultaat. Volgens VEVA is het vijf over twaalf. Meer dan de helft van de zelfstandige varkensbedrijven dreigt over kop te gaan.

(ld)

Meer in het nieuws van Focus en WTV vanavond vanaf 18u00 en klokvast om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier