Vangheluwe: populaire bisschop, schrijver en levensgenieter

Redactie KW

Roger Vangheluwe was 25 jaar lang de bisschop van Brugge en was daarmee de langst zetelende bisschop. Alles leek erop dat de man een onberispelijke staat van dienst had. Hij stond dicht bij kardineel Danneels, was een man van het volk en stond open voor vernieuwing.

Vangheluwe is in 1936 geboren in Roeselare. Aan de K.U.Leuven studeert hij theologie, bijbelse talen en wiskunde. Na zijn priesterwijding in 1963 is hij vooral actief in het onderwijs, ondermeer als professor aan het Grootseminarie in Brugge. In februari 1985 wordt hij door toenmalig kardinaal Danneels benoemd tot 25ste bisschop van Brugge.

Populair

Roger Vangheluwe ontpopt zich als een populaire bisschop, een man van het volk, die graag in contact komt met jongeren. Heel wat West-Vlaamse vormelingen kregen in de voorbije kwarteeuw het kruisje van de bisschop zelf.

Vangheluwe is ook een schrijver en levensgenieter. Hij schrijft tal van boeken en in 2005 laat hij een bier brouwen in opdracht van het bisdom. Pilaarbijter is trouwens is nog altijd te koop.

Vangheluwe staat ook open voor vernieuwing. In 2003 pleit hij als bisschop voor de invoering van vrouwelijke diakens. Een docusoap op tv ziet hij dan weer als middel om het aantal priesterroepingen op te krikken. De bisschop is ook jarenlang één van de drijvende krachten om pater Constant Lievens uit Moorslede zalig te verklaren.

Roger Vangheluwe zou normaal gezien pas eind volgend jaar, op zijn 75ste, met pensioen gaan.

(LD/BS)

Meer hierover in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00. Focus-WTV: nieuws van hier!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier