Vandewiele Recycling uit Wervik krijgt milieuvergunning voor 20 jaar

Redactie KW

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) heeft de firma Vandewiele Recyling in Wervik een milieuvergunning voor twintig jaar afgeleverd. De buurtbewoners reageren ontgoocheld. In het stadhuis is er woensdag op initiatief van de stad een vergadering voor de bewoners en het bedrijf. Volgens schepen Bercy Slegers was er de laatste vier maanden maar één klacht over het bedrijf.

Vandewiele Recycling verwerkt afvalstoffen uit de voeding tot een mix die naar derden wordt vervoerd om daar te worden vermengd met mest tot een energiemix. Het bedrijf is gelegen tussen de Laagweg en Menensesteenweg. Het bedrijf deed vorig jaar een aanvraag voor de uitbreiding van de bestaande milieuvergunning. De aanvraag bestond uit een drieluik: de hangar en bijhorende biofilter uitbreiden, drie bijkomende citernes plaatsen (toegestaan voor een vergistingsmix tot 1.800 ton) en het opslaan van houten paletten en houten kisten (toegestaan voor 450 ton).

Bezwaarschriften

De deputatie in Brugge keurde die aanvraag in juli vorig jaar goed. Het stadsbestuur ontving tegen die aanvraag meer dan vijftig bezwaarschriften van de buurtbewoners uit diverse straten en Groen!. Er waren toen veel klachten over geur- en geluidshinder. Op basis daarvan gaf het schepencollege een negatief advies. De deputatie legde dat advies naast zich neer. De stad en buurtbewoners gingen in beroep bij minister Schauvliege.

Het beroep werd gedeeltelijk gegrond verklaard. De minister legde extra bijzondere voorwaarden op.

(EDB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode De Leie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier