Vandemoortele bereidt verkoopproces van sojadivisie Alpro voor

Redactie KW

“De financiële en macro-economische omgeving is de laatste maanden fundamenteel veranderd. In deze gewijzigde context heeft Groep Vandemoortele beslist zich toe te leggen op de activiteiten Bakery (diepvries bakkerijproducten) en Lipids (margarines en vetten), die samen 80 procent van de groepsomzet vertegenwoordigen en zich voornamelijk richten op het professioneel en industrieel cliënteel”.

Groep Vandemoortele is naar eigen zeggen zaterdagnamiddag, traditioneel sterk in deze segmenten en wil daar zijn verdere Europese expansie realiseren. In het kader van deze strategiewijziging bereidt de groep de verkoop voor van zijn sojabusiness Alpro, die zich tot de eindconsument richt.

Met deze officiële verklaring reageert Groep Vandemoortele op een artikel van zaterdag in De Standaard en Het Nieuwsblad (nvdr. BIN003).

Groeikansen

Deze strategische beslissing biedt luidens de voedingsgroep “de beste groeikansen voor elk van de drie activiteiten, die alle in hun domein marktleider zijn en stevige operationele cashflows genereren”.

“De verkoop van Alpro en de lopende kapitaalverhoging van Groep Vandemoortele zullen de nodige middelen aanbrengen om de expansie in Bakery en Lipids bij Vandemoortele voort te zetten. Dankzij de recente overname van Panavi, Frans marktleider in diepvries bakkerijproducten, behoort Vandemoortele tot de Europese top in dit marktsegment, dat een jaarlijkse groei kent van meer dan 5 provcent. Ook in margarines en vetten werkt Vandemoortele aan een verdere versterking van zijn leidende positie”, zo verluidt.

Alpro is luidens de groep Europese marktleider in sojaproducten en heeft een sterke en rendabele groei gekend in de laatste zeven jaren, met zijn merken Alpro Soja en Provamel. Alpro beantwoordt aan twee fundamentele voedingstrends, met name gezondheid en duurzaam ondernemen. Vandemoortele wil, met de afsplitsing van zijn soja-activiteiten, Alpro in staat stellen zijn succesvolle groei van de laatste jaren voort te zetten onder sterke externe vleugels.

De groep Vandemoortele realiseerde in 2008 een omzet van ongeveer 1,2 miljard euro met 5.600 medewerkers in 12 Europese landen. De Bakery en Lipids-activiteiten zijn samen goed voor ca 950 miljoen euro omzet met 4.800 medewerkers. Alpro heeft een omzet van ca 260 miljoen euro en stelt 840 werknemers tewerk. (bel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier