Vande Lanotte wil dat vissers zeeafval meenemen naar land

Redactie KW

Minister van de Noordzee Johan Vande Lanotte (SP.A) wil dat vissers het afval dat in de netten terecht komt, mee naar land nemen. Dat verklaarde hij woensdag op een persconferentie in Oostende voor de Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling. Die heeft een eigen afvalpark. “Een voorbeeld voor het buitenland”, meent de minister.

Er drijft op jaarbasis ongeveer 3.000 ton marineafval op de Noordzee, en nog eens zoveel spoelt aan. Daarom wil minister Vande Lanotte vissers blijvend aansporen afval dat in hun netten terecht komt, mee te nemen naar de kust. “Momenteel wordt zo’n 30 ton aan land gebracht. We moeten een trend inzetten dat vissers opgevist afval niet meer overboord gooien”, aldus de minister. “Afval in zee heeft een nadelig ecologisch, maar ook economisch en toeristisch effect.”

Goede voorbeeld

Volgens Vande Lanotte kunnen vissers in België gemakkelijk terecht met hun afval. De minister wil dat ons land het goede voorbeeld geeft, want in het buitenland is dat veel minder het geval.

Aanleiding voor de oproep van de minister is een pilootproject waarbij vissers ook actief drijvend afval uit zee opvissen. Uit de resultaten blijkt dat het probleem in België al bij al beperkt is. Het probleem ligt echter onder het oppervlak, want 70 procent van het afval zinkt naar de bodem van de zee. “Maar in de eerste plaatsen moeten we ervoor zorgen dat afval niet meer in zee terecht komt”, besloot Vande Lanotte.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier