Vande Lanotte komt in beeld als mogelijke informateur

Redactie KW

De consultatieronde van de koning zal wellicht vandaag/woensdag of morgen uitmonden in de benoeming van een informateur. Naast N-VA-voorzitter en verkiezingswinnaar Bart De Wever circuleert voor die functie de naam van sp.a-kopstuk Johan Vande Lanotte.

Vertrouwen

Vande Lanottes partijgenoot en minister van Staat Willy Claes schoof Vande Lanotte in De Ochtend op Radio 1 alvast naar voren als een uitstekend kandidaat. “Vande Lanotte is iemand die aan alle voorwaarden voldoet waaraan iemand in deze delicate omstandigheden moet voldoen. Het is een man die de twee talen heel vlot spreekt, die het dossier perfect kent, die veel ervaring heeft en die het vertrouwen geniet aan beide kanten van de taalgrens”, omschreef Claes lovend.

Beste kandidaat

Ook voor N-VA is Vande Lanotte volgens Claes zeker aanvaardbaar. “Je kan hem niet verdenken van enig Belgicisme. Hij staat open voor alle mogelijke thesissen”, aldus Claes. Hij benadrukte wel dat het aan de koning is om de beste kandidaat aan te duiden en dat niemand zich daar eigenlijk hoort mee te bemoeien.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier