Vande Lanotte brengt tussentijds verslag uit bij de koning

Redactie KW

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte brengt vanmiddag om 16 uur een eerste tussentijds verslag uit over de opdracht die het staatshoofd hem op 21 oktober toevertrouwde.

Rond 18 uur moet hij dan in de Senaat een korte verklaring afleggen aan de pers. Vanaf morgen herneemt Vande Lanotte dan zijn bi- en/of trilaterale ontmoetingen, zo luidde het eerder.
De gewezen vicepremier en sp.a-voorzitter startte zijn
bemiddelingsopdracht op donderdag 21 oktober. De koning had hem gevraagd het vertrouwen te herstellen tussen de zeven partijen, die tot dan toe een staatshervorming probeerden te realiseren.

12 november

Hij kreeg ook de opdracht om de verschillende voorstellen tot
hervorming van de financieringswet door te lichten. Dat gebeurt momenteel door de Nationale Bank en het Planbureau, die hun huiswerk tegen 8 november moeten inleveren. Dat zal dan nog door een college van experts worden nagekeken, zodat er op 12 november meer duidelijkheid zou moeten zijn.

De Wever en Di Rupo

In tussentijd probeert Vande Lanotte via bi- en trilaterale contacten verder te werken op de andere punten van de staatshervorming, die de voorbije weken en maanden al op tafel lagen. Zo zag hij de verschillende partijvoorzitters afzonderlijk en had hij twee ontmoetingen met de twee winnaars van de verkiezingen van 13 juni, N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn PS-collega Elio Di Rupo. Over het resultaten van deze gesprekken is tot nu toe weinig tot niets uitgelekt. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier