Vanaf volgend jaar geen heffing meer op kopies van muziekpartituren

Redactie KW

Scholen moeten vanaf 1 januari geen heffingen meer betalen als ze muziekpartituren kopiëren. Dat voorstel van minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne uit Kortrijk is gisteravond in de kamer gestemd. De minister lichtte de aanpassing van de auteurswet toe in het Kortrijkse conservatorium. De sector zelf voelt zich gepakt. Het Oostendse Andel, de grootste uitgeverij, noemt het pure broodroof. De vereniging van muziekuitgeverijen trekt naar het Grondwettelijk hof.

Het conservatorium van Kortrijk betaalt tot nu jaarlijks een vast bedrag aan de vereniging voor muziekuitgevers voor het kopiëren van partituren. Per leerling kost dat zo’n 7 euro zodat de rekening al snel oploopt.

Op voorstel van Minister Van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne is nu beslist dat het kopiëren van volledige partituren in het onderwijs voortaan gratis is. De 100 uitgeverijen spreken over de doodsteek. Uit 3.500 van de 5.000 uitgaven van het Oostendse Andel bijvoorbeeld kan gratis gekopieerd worden.

Volgens de sector mag er volgens de Europese wet geen uitzondering gemaakt worden op het auteursrecht voor partituren. Bovendien voorziet de aangepaste wet nu dat er enkel volledig gekopieerd mag worden ter illustratie en dus niet om bijvoorbeeld een instrument te bespelen. Maar dat communiceert de minister nu anders.

Semu, de vereniging die de uitgevers vertegenwoordigt, trekt naar het grondwettelijk hof.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier