Vanaf vandaag geen Frans meer aan gemeenteloketten in Menen

Redactie KW

De beslissing lokte vorig jaar heel wat reacties uit, maar wordt nu wel degelijk ook in de praktijk omgezet.

In Menen, Rekkem en Lauwe wordt de burger voortaan enkel nog in het Nederlands geholpen aan de gemeenteloketten van de dienst burgerzaken. In de grensstreek wonen heel wat uitgeweken Fransen en Walen die tot nu toe vaak in het Frans ‘bediend’ werden aan het loket.

Volgens de taalwetgeving mag dat niet, en daarom besloot het stadsbestuur van Menen vorig jaar om er paal en perk aan te stellen. Vooral omdat er zo vaak op het Frans moest worden overgeschakeld, dat het meer regel dan uitzondering was geworden.

Terugkeren met tolk

Vanaf vandaag zal de loketbediende de burger eerst vragen of die Nederlands spreekt of verstaat. Zoniet, dan krijgt die een blaadje, waar in vier talen wordt verduidelijkt dat de persoon in kwestie best terugkeert in het gezelschap van een tolk. Volgens burgemeester Martine Fournier werd de voorbije maanden al geoefend met deze nieuwe werkwijze en verwacht ze weinig noemenswaardige problemen.

Overschakelen op een andere taal kan nog altijd in uitzonderlijke en dringende gevallen. Blijkt het een succes, dan wil het stadsbestuur het ook invoeren op andere diensten.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier