Vanaf morgen kunnen inwoners van Kortrijk beslissen of gras maaien op zondag mag

Redactie KW

Van 8 tot 18 november kunnen de Kortrijkzanen ook effectief hun stem laten horen in het veelbesproken debat over al dan niet grasmaaien op zondag – en wie dat wil, zal dat ook schriftelijk kunnen.

Het stadsbestuur wil de Kortrijkzanen meer betrekken bij het beleid. Omdat ze geloven in de meerwaarde van participatie en engagement. Zo vond op 26 oktober een GAS-debat plaats in Kortrijk, waar burgers in dialoog konden treden met mensen die werkzaam zijn in de praktijk. Een 75-tal aanwezigen gaven serieus ‘gas’ en enkele conclusies werden getrokken.

Via invulstrook of online

Onder meer het verbod om gras te maaien op zondag, dat opgenomen is in het politiereglement, kwam onder vuur te liggen. Omdat de meningen hierover verdeeld zijn, lanceert het stadsbestuur een online bevraging en wordt de burger gevraagd om een standpunt in te nemen. Elke burger kan van 8 november tot 18 november zijn/haar stem laten horen en dit op 2 manieren: hetzij via www.kortrijk.be/jouwmeningovergas, hetzij door een invulstrook te deponeren in het stadhuis of op te sturen.

Politiereglement wordt aangepast

Kortrijk laat sowieso het verbod op het gooien van confetti tijdens carnavaltochten, openbare manifestaties en in drankgelegenheden schrappen uit het politiereglement, net als het feit dat een speelplein enkel gebruikt mag worden om te spelen. Het reglement op een kampvuur maken op privédomein wordt verfijnd, het artikel rond beledigen wordt gespecifieerd naar beledigingen gericht aan de politie en de reglementering rond het reclame maken voor een fuif wordt op vraag van de jeugdverenigingen versoepeld. Of Kortrijk de leeftijdsverlaging van 16 naar 14 jaar zal doorvoeren, wordt beslist door de jeugdraad. En of gras maaien op zondag al dan niet zal mogen, wordt dus beslist via een online bevraging van de bevolking.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier