Vanaf juni ook Franse politie in Kortrijks straatbeeld

Redactie KW

Vanaf juni zal de Franse politie opduiken in het Kortrijkse straatbeeld. Dat heeft de burgemeester van Kortrijk Stefaan De Clerck (CD&V) aangekondigd. De samenwerking met Frankrijk moet toestaan om sneller gegevens vrij te krijgen van Franse criminelen op Belgisch grondgebied. Bovendien nodigt de burgemeester staatssecretaris Maggie De Block uit om komaf te maken met de illegalenproblematiek in de stad.

Omdat veel Fransen de grens oversteken, onder meer om drugs te kopen, heeft de politiezone VLAS de hulp ingeroepen van de Franse politie. Die zal op geregelde tijdstippen opduiken in het Kortrijkse straatbeeld, in samenwerking met de Belgische agenten. Doel daarvan is om sneller en efficiënter gegevens op te vragen van Franse druggebruikers en criminelen. Het rechtstreekse contact met de Franse politiediensten levert behalve een tijdswinst ook meer gegevens op via de Franse databanken.

Signaalfunctie

“Franse politie in Kortrijk heeft een belangrijke signaalfunctie voor Fransen in onze stad”, meent burgemeester De Clerck. Hij noemt de samenwerking een grote stap voorwaarts in de strijd tegen drugstoerisme en stadscriminaliteit. De maatregelen kaderen in een negenpuntenplan in overleg met de procureur des konings, de korpschef van politiezone VLAS en de stad Kortrijk om de criminaliteit terug te dringen.

Illegalen

Kortrijk nodigt staatssecretaris Maggie De Block uit om komaf te maken met de illegalenproblematiek in de stad. Wie nu voor criminele feiten wordt opgepakt loopt even later al opnieuw op straat rond. “Sinds begin dit jaar zijn al meer dan 100 illegalen opgepakt. Sommigen zelfs tot vijf keer toe. Het probleem is dat er heel weinig gevolg aan gegeven wordt door de dienst Vreemdelingenzaken. Van die 103 zijn er 96 onmiddellijk weer vrijgelaten”, zegt Stefaan Eeckhout van de Politiezone Vlas. Drie vierde van de opgepakte illegalen is gekend voor drugsdelicten of diefstal.

(Belga/K.B/A.D)

Meer vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18u00

Vanaf juni ook Franse politie in Kortrijks straatbeeld

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier