Van zedenfeiten verdachte priester weer aan de slag in VTI

Redactie KW

Een priester-leraar van het VTI in Roeselare die verdacht werd van zedenfeiten met minderjarige leerlingen geeft vanaf volgende week weer les. De man was in opspraak gekomen na een anonieme getuigenis in een krant. Maar na een uitgebreid onderzoek zijn geen bezwarende feiten aan het licht gekomen.

Op maandag 26 april, 3 dagen nadat de bom rond bisschop Roger Vangheluwe ontplofte, pakt de krant Het Laatste Nieuws uit met 2 anonieme getuigenissen over seksueel misbruik met minderjarigen door priesters. In het artikel vertelt een 30’er dat hij meerdere keren misbruikt werd door een priester-leraar van een technische school in Midden-West-Vlaanderen. De feiten zouden gebeurd zijn eind jaren 80, het slachtoffer was toen 15.

Geen bezwarend materiaal gevonden

Uiteindelijk blijkt het te gaan om een priester-leraar van 53 die nu nog altijd les geeft in het VTI van Roeselare. De volgende dag roept de schooldirectie de priester-leraar terug uit Polen, waar hij op dat ogenblik verbleef.

De man ontkent van meet af aan de feiten. Maar de school wil op zeker spelen en begint in zijn verleden te graven. Interviews met ex-leerlingen uit de bewuste periode leveren niets op. Bij de intussen opgedoekte commissie Adriaensens, die seksueel misbruik in de kerk onderzocht, duikt de naam van de priester-leraar in geen enkel dossier op. Het parket van Kortrijk houdt een huiszoeking bij de man en controleert ook zijn laptop en de centrale schoolserver. Maar ook dan duikt geen bezwaarlijk materiaal op.

Het VTI van Roeselare ziet dan ook geen enkele reden waarom de priester-leraar niet terug aan de slag kan. De man was tot nu met vrijwillig ziekteverlof en heeft het volgens de directie zwaar gehad. Alle ouders zijn met een brief verwittigd over de terugkeer van de priester-leraar op 1 september.

(LD/BS)

Meer hierover in het nieuws op WTV vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier