Van Rompuy Europees president: deur staat open voor Yves Leterme

Redactie KW

Met Herman Van Rompuy als Europees president komt Ieperling Yves Leterme weer in beeld. De huidig minister van Buitenlandse Zaken kan nog geen jaar na zijn ontslag als eerste minister opnieuw aan het roer kan gaan staan van de federale regering. Politicoloog Herwig Reynaert licht de situatie toe in de studio, in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00.

Toen bekend raakte dat Van Rompuy veel kans maakte om EU-president te worden en Leterme wel eens zou kunnen terugkeren, reageerden de Franstaligen in eerste instantie zeer afwijzend. Zij zijn de lange regeringsonderhandelingen, het communautaire opbod en de uitschuivers van Leterme nog niet vergeten.

Ondertussen lijken de Franstalige meerderheidspartijen echter te beseffen dat de CD&V niet rond Leterme heen kan. Hij kreeg bij de federale verkiezingen van 2007 immers 800.000 stemmen achter zijn naam en lijkt vanuit democratisch oogpunt incontournable. Dat valt ook te horen bij de Vlaamse christendemocraten zelf.

Op dus naar Leterme II, al zal Van Rompuy naar verluidt nog niet meteen op het paleis zijn ontslag gaan aanbieden. Het verdrag van Lissabon en dus het aantreden van de voorzitter van de Europese Raad gaat sowieso pas in op 1 januari. Het is echter niet onmogelijk dat Van Rompuy eerst nog een aantal dingen wil regelen vooraleer hij de fakkel doorgeeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier