Van Quickenborne wil gemeenten vergroten en provincies afschaffen

Redactie KW

Minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne pleit voor een interne Vlaamse staatshervorming met een schaalvergroting op gemeentelijk vlak en het opdoeken van de provincies. Dat zorgt voor meer eenvoud en minder bureaucratie, stelt hij woensdag.

Van Quickenborne doet zijn uitspraken naar aanleiding van het voorstel van VOKA-Brugge om gemeenten in het Brugse arrondissement te laten samensmelten. De Open Vld-minister steunt het voorstel en maakt er gebruik van om een oud voorstel van onder het stof te halen.

De liberaal is naar eigen zeggen al lang voorstander van een verdere schaalvergroting van de gemeenten. “In mijn ideaalbeeld kan Vlaanderen herleid worden tot 25 stedelijke kernen. Dit zou zowel burgers als bedrijven ten goede komen”, stelt hij woensdag.

Volgens Van Quickenborne zijn veel gemeenten gewoon te klein om professioneel te kunnen besturen of om bepaalde taken zelf uit te voeren. Er wordt voor veel sociaal-economische taken dan ook een beroep gedaan op intercommunales en aanverwante structuren. In dergelijke intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kruipt veel tijd, energie en geld, benadrukt hij.

Conclusie: er dient te worden uitgegaan van grotere gemeenten die bestuurlijk veel meer slagkracht hebben. Dat komt volgens de minister ook het sociale beleid ten goede, aangezien de gemeenten dan meer kunnen investeren in directe wijkwerking. “Bij een opdeling in 25 stadsgebieden is het van groot belang om vast te houden aan de lokale sociale banden zoals die nu in de gemeenten leven. De bestaande gemeentestructuren en het lokale verenigingsleven kunnen daar verder hun sociale rol blijven vervullen”, is zijn redenering.

Het pleidooi van Van Quickenborne houdt in dat het provinciale niveau verdwijnt. De middelen die nu naar de werking van de provincies gaat, kunnen dan gebruikt worden om de gemeenten te laten investeren.

Wanneer de gemeenten groter zijn en de provincies verleden tijd kan er ook opnieuw nagedacht worden over de bevoegdheidsverdeling tussen het Vlaamse en het lokale niveau, zet Van Quickenborne zijn redenering voort. “Hoe groter de stadsgebieden, hoe meer bevoegdheden zij kunnen overnemen van Vlaanderen. De ontvoogding op het vlak van stedenbouw en ruimtelijke ordening is reeds een mooi voorbeeld van het feit dat dergelijke bevoegdheidsoverdracht naar het lokale niveau werkt”, klinkt het.

“Met een juiste aanpak kan een schaalvergroting ervoor zorgen dat de burgers beter bestuurd worden. Wanneer de bevoegdheden van nieuwe stadsgebieden zouden uitgebreid worden met bevoegdheden die nu bij de provincie of bij Vlaanderen zitten, zal het lokale niveau veel efficiënter kunnen werken. De burger zal dan minder het gevoel hebben dat ‘alles in Brussel bedisseld wordt'”, besluit Van Quickenborne. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier