Van een halve kilo pralines over een speelhuisje tot een betonbreker: er werd wat afgestolen in 2013

Redactie KW

Een lovenswaardig lijstje is het allerminst, een tot de verbeelding sprekend dan weer wél: de redactie van KW.be grasduinde in de berichten rond diefstal van het voorbije jaar en kwam tot dit overzicht.

Ja, natuurlijk zijn er ook anno 2013 nog altijd offerblokdieven – al zullen die met de leegloop van de kerken wellicht almaar minder buit kunnen maken – en blijven ook de koperdieven her en der hun slag slaan. En ja, uiteraard was er ‘De Grot van Ali Baba’, zijnde een achtertuin vol werfmateriaal in Lichtervelde en blijft het oppassen voor zakkenrollers en listige leperds die u met een smoesje uw centen afhandig maken. Ze haalden het overzicht niet, onderstaande wél (om naar het bewuste artikel te gaan, gewoon klikken op de blauwe link in het tekstje).

1. Rijen aardbeienplantjes (en negen chrysanten)

Tijdens de zomermaanden waren aardbeien blijkbaar een gegeerd goed. Op meerdere plaatsen in onze provincie gingen dieven gewoon het veld op om volledige rijen aardbeienplanten uit de grond te scheppen en mee te nemen. Dat was zowel het geval in Roeselare (waar ook nog eens negen chrysanten werden meegenomen) als in Zedelgem.

2. Autovelgen, dozen Pampers en een Bongobon

De dieven met het ruimste interesseveld sloegen dit jaar wellicht toe in Torhout. Bij een reeks inbraken gingen ze er aan de haal met onder andere acht dozen pampers, een ladyshave, een gouden armbandje en een Bongo-bon, maar ook het stuur, de versnellingspook en de boordcomputer van een auto.

3. Schapen

In de regio van Roeselare en Kachtem hadden dieven het dan weer op onze wollige vrienden gemunt. Dieven knipten de prikkeldraad van verschillende weilanden door om er met de schapen vandoor te gaan.

4. Palletten chips

Op de parking van het zwembad in Kortrijk stond een vrachtwagen, met daarin onder andere enkele palletten chips. Althans, tot de dieven waren langsgeweest.

5. Een go-cart

Een dagje aan zee is plezanter, maar een dagje aan zee met een go-cart is nog plezanter. En dieven zien er nog net iets meer de fun van in als ze zo’n vierwieler kunnen meepikken zonder er het huurgeld voor te betalen. Dat was ook het geval in Koksijde, waar de uitbater nadien op de camerabeelden zag hoe een man er mee op de loop – of op de peddel – was gegaan. Gelukkig kon de politie de man alsnog klissen op basis van de nummerplaat. Niet van de go-cart, maar van de wagen waarin die was gestopt.

6. Een betonbreker van drie ton

Een kolos van 3.000 kilo stelen: faut le faire. Het gebeurde bij een firma uit Lissewege, gespecialiseerd in grondwerken. De dieven gebruikten vermoedelijk een kraan vanop het terrein om de betonbreker te transporteren. Waarde van hun buit: 50.000 euro.

7. Een collectie streekbieren

Het schrijnendste bierverhaal komt uit Roeselare, waar een man de bakken bier, ook heel wat streekbier, die hij met zijn spaarcentjes had gekocht, gestolen zag uit een garagebox. Normaal maakt hij die soldaat, samen met vrienden, op een jaarlijkse afspraak tijdens de Franse nationale feestdag. Nu viel dat plan mogelijk in het water.

8. Een halve kilo pralines

In Lichtervelde was het prijs voor stelende zoetekauwen. De dieven stampten vlotjes de voordeur in om er met een doos van een halve kilo pralines van onder te muizen.

9. Een slotje van 2,30 euro

Een klein beetje gek, toch: zelf al meermaals veroordeeld zijn voor diefstallen, en dan op de loop gaan met een slotje van 2,30 euro. Om je tegen jezelf te beschermen, of omdat je vermoedt dat je dieven in je buurt hebt wonen?

10. Kledij uit de droogkast van een wassalon

In het verleden werden wel al eens kleren gestolen die hingen te drogen aan een wasdraad in een achtertuin, maar deze dief was wel ietsje meer luxe gewoon. Hij stal gewoon de kleren van iemand anders, die ze in een droogkast in een wassalon had gestopt.

11. Vijfhonderd kilo aardappelen

Aardbeienplantjes werden ontvreemd, maar ook voor een mooie lading aardappelen haalden dieven deze zomer hun neus niet op. Niet minder dan 500 kilogram werden er gerooid en ingeladen vanop een veld in Kortemark.

12. Het zwemgerief van Brian Ryckeman

Het Oostendse zwemtalent stak zijn woede niet onder stoelen of banken toen hij op Twitter meldde dat iemand er met zijn zwemspullen vandoor was gegaan. Maar kijk, enkele dagen later had de berouwvolle dief het materiaal al terug in zijn kastje achtergelaten. Of het broekje misschien te veel spande, dan wel te losjes zat, is niet bekend.

13. Een sierkoe

Bij een melkveebedrijf in Torhout staat een sierkoe aan de oprit van de dreef richting erf. Dieven vonden die blijkbaar wel iets hebben, want op een zonnige morgen stond de sierkoe er niét meer. Sierkoeien stelen lijkt wel een sport in de regio van Torhout, Zedelgem en Ruddervoorde: het is niet het eerste exemplaar dat er wordt gestolen.

14. Het speelhuisje van Maxim en Emma

En dan was er het verhaal van Maxim en Emma uit Torhout, dat de nationale media haalde. De kindjes waren bijzonder ongelukkig toen op een al even zonnige ochtend de rolluiken werden opgetrokken en hun geliefde speelhuisje niet meer in de achtertuin stond. De hele goegemeente reageerde verbolgen over ‘de dieven zonder een hart’, maar een speelgoedketen hoorde muziek in het verhaal en schonk het onfortuinlijke gezin een nagelnieuw exemplaar.

15. Enkele schilderijen uit een ziekenhuis

De schilderijen in de lobby van het Sint-Jozefsziekenhuis in Izegem konden een kunstminnende dievegge blijkbaar wel bekoren, want even later hingen ze er niet meer. De vrouw verbleef zelf als patiënte in het ziekenhuis.

16. Twee voorwielen van een auto op een bedrijfsparking

De werknemer van ons eigen Roularta-bedrijf kwam na zijn namiddagshift terug bij zijn auto en stelde vast dat zijn twee voorwielen waren gestolen. Wellicht werden de dieven plots opgeschrikt, want aan een derde wiel was enkel geprutst, maar dat was nog aanwezig, net als het vierde.

17. Bakken bier, een beetje van overal

Het bekendste vaderlandse product blijkt ook voor dieven – zeker voor dorstige exemplaren – een gedroomd object om scheef te slaan. Bij een vestiging van Colruyt in Torhout kropen ze ervoor zelfs over een hoge omheining, terwijl ze in Oostende binnen braken in een tuinhuis, en de bak vervolgens om het hoekje soldaat maakten. In Gistel trokken ze zich via de klimop op het dak van een café en raakten langs daar binnen om enkele bakken bier te ontvreemden. Ook bij de Chiro van Izegem kunnen ze er sinds dit jaar van meespreken, al gingen de dieven toen ook lopen met wat frisdrank. En wellicht erger nog: een duur mengpaneel – niet voor die drankjes uiteraard, maar voor de muziek – én een bijhorende versterker.

18. Het geld voor de Sinterklaascadeautjes

In Torhout werd een oma 700 euro armer gemaakt. En dat was een serieuze streep door haar rekening, want de centen waren bedoeld om Sinterklaascadeautjes te kopen voor haar kleinkinderen.

19. Een springkasteel

Het springkasteel stond in de tuin bij een horecazaak en sprong in het oog bij enkele dieven. Die knipten de omheiningsdraad door en namen het volledige speeltoestel mee. Dat moet hoe dan ook een aardige klus geweest zijn, want alle lucht uit het gevaarte laten ontsnappen én dan ook nog eens alle plastic zeilen netjes opvouwen is geen sinecure.

20. Een hogedrukreiniger en 225 liter zeep

Vandaag nog publiceerden we het bericht over een ‘propere’ diefstal in een carwash in Torhout. De dieven troffen er amper 100 euro cash geld aan en zochten dan maar hun toevlucht tot de aanwezige producten.

En dan was er eind 2012 ook nog een bericht over een ‘beveiligd Kerstkindje’, dat nog maar eens was gestolen. Duimen dat het dit jaar niet opnieuw zo ver komt…

Het volledige ‘diefstal-jaaroverzicht’ vind je trouwens door op deze link te klikken.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier