Vakbondsvoorman Georges Debunne overleden

Redactie KW

Op 90-jarige leeftijd is maandag de socialistische vakbondsman Georges Debunne overleden. Debunne was één van de belangrijkste figuren uit de na-oorloogse sociale geschiedenis.

Debunne was secretaris-generaal, te vergelijken met de huidige functie van voorzitter, van het ABVV tussen 1968 en 1982. Hij volgde Louis Major op. Het hoogtepunt van zijn macht valt te situeren midden de jaren zeventig en begin de jaren tachtig, in volle crisis.

De naam van Debunne is onlosmakelijk verbonden met die van ACV-topman Jef Houthuys en Raymond Pullinckx, baas van het VBO. Die voerden een harde strijd over de index, waarbij Debunnne zich onverzettelijk opstelde. Die onverzettelijkheid zorgde vaak voor een koude oorlog tussen Houthuys en Debunne, ook al waren het beiden vakbondsleiders. Debunne was tevens de man achter de vrijdagstakingen, die de regering Tindemans ten val brachten. Hij verzette zich ook fel tegen de besparingsplannen begin de jaren tachtig, toen België de zieke man van Europa was. De inspanningen waren vooral voor rekening van de werknemers, argumenteerde Debunne.

Debunne stond bekend als een harde onderhandelaar, kil en met een enorme dossierkennis. Hij werd omringd door een studiedienst die men overal benijdde. Zijn rechtlijnigheid en onverzettelijkheid leverden hem de bijnaam ‘Mijnheer Njet’ op. In die periode werd hij uitgespuwd door patronaal en rechts Vlaanderen. Hij werd wel eens de oorzaak van de ‘Belgische ziekte’ en de enorme staatsschuld genoemd, wat hij zelf altijd heeft ontkend.

Zelf kwam Debunne uit een socialistisch nest. Hij werd geboren op 2 mei 1918 in Hofstade uit een West-Vlaamse familie en groeide op in Menen. Grootvader August Debunne was de eerste verkozen socialist in Vlaanderen. Van opleiding was hij onderwijzer. Tijdens de oorlog is hij actief in het verzet tegen de Duitse bezetter. Na de oorlog werd hij secretaris bij het ACOD, later werd hij voorzitter van de overheidsvakbond. Na zijn functie van algemeen secretaris was hij voorzitter van het Europees Vakverbond, waar hij aan de wieg van stond. Europa was overigens een belangrijk thema voor hem. Zo verzette hij zich tegen de Europese grondwet en eiste hij een sociaal Europa. Met het ‘comité voor een andere politiek’ was hij ook politiek actief.

Het ABVV eert Debunne als een groot vakbondsman en consequent standvastig militant, die voor velen een voorbeeld en referentie blijft. Op een eerbetoon naar aanleiding van zijn 90ste verjaardag, werden een antal uitspraken van Debunne in herinnering gebracht, die brandend actueel zijn, aldus het ABVV.

“De rijken worden rijker, de armen armer” is één van die uitspraken.

De vakbond wijst op de lange termijnvisie die Debunne had en het feit dat hij pionier was in tal van domeinen, zoals de emanicpatie van de vrouw en het concept kwalitatieve groei. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier