Vakbonden voeren actie aan gemeenschapsinstelling Beernem

Redactie KW

Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft vanochtend tussen 9 en 12 een werkonderbreking gehouden aan de gemeenschapsinstelling De Zande in Beernem en Ruiselede.

In die gesloten instellingen worden jongeren opgevangen die in een probleemsituatie zitten en die bijvoorbeeld door de jeugdrechter daar geplaatst zijn. Maar af en toe belandden er ook jongeren met een uitgesproken psychiatrische problematiek. En daar knelt precies het schoentje. Volgens het personeel kunnen die jongeren in de instelling niet adequaat geholpen worden. Ze vragen al jaren een snellere doorstroming naar aangepaste voorzieningen. Ondanks verschillende initiatieven die de overheid in het verleden al nam, is er nog altijd te weinig resultaat, zeggen de vakbonden.

De instelling kan de plaatsing van psychiatrische patiënten niet weigeren, de psychiatrische instellingen kunnen dat wel.

Onhoudbaar

“We moeten vaststellen dat de toestand op de werkvloer opnieuw onhoudbaar dreigt te worden”, zegt Martine Devisscher van het gemeenschappelijk vakbondsfront. “De laatste weken waren er – vooral in Beernem – een reeks ernstige incidenten met jongeren met een psychiatrische problematiek. Hierdoor komt de goede werking van de instelling in het gedrang. Meer nog, de veiligheid van de jongeren en van het personeel is niet langer gegarandeerd”.

Vandeurzen

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen erkent dat er problemen zijn met de opvang van jongeren met psychische problemen in de gemeenschapsinstellingen. Vandeurzen wil zo snel mogelijk een “juiste zorgcontext” vinden voor de situatie van het meisje dat de rechtstreekse aanleiding was voor de staking. Nieuwe plaatsen in de jeugdpsychiatrie komen er op korte termijn echter niet. Vandeurzen wil naar eigen zeggen inzetten op een structurele samenwerking met de psychiatrie. Hij plant daarvoor overleg met de betrokken diensten. Daarnaast is hij ook met de federale regering om de jeugdpsychiatrie in de komende jaren verder uit te bouwen.

(A.D./RB/Belga, foto’s RB)

Vakbonden voeren actie aan gemeenschapsinstelling Beernem

Bekijk hier de reportage

Vakbonden voeren actie aan gemeenschapsinstelling Beernem

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier