Vakbonden naar rechter na verzoekschriften deurwaarders

Redactie KW

Vakbondssecretarissen van bediendenvakbonden LBC-NVK, BBTK en ACLVB trekken naar de rechter om het stakingsrecht te beschermen. Het gaat om een uitloper van de stakingsacties die de voorbije weken plaatsvonden bij winkelketen Carrefour.

De vakbonden bij Carrefour voerden de voorbije weken acties op verschillende plaatsen in het land tegen de plannen van de winkelketen om de werknemers van de nieuwe hypermarkt in Brugge onder een andere cao te laten werken dan werknemers van andere Carrefour-hypermarkten. Carrefour bestreed de vakbondsprotesten met eenzijdige verzoekschriften, gerechtsdeurwaarders, politie met waterkanon en wapenstok… De bonden zagen hierin een schending van het stakingsrecht.

“Recht op collectieve actie”

“De vrijheid van meningsuiting en de vakbondsvrijheid zijn grondwettelijke rechten. Het Europees Sociaal Handvest bepaalt ondubbelzinnig het recht op collectieve actie en stakingen. De vakbonden laten dit niet op de helling zetten”, zo stellen de bonden dinsdag in een gemeenschappelijk persbericht.

De vakbondssecretarissen die een rechterlijke beschikking met dwangsom betekend kregen, tekenen hiertegen derdenverzet aan. Dit gebeurt een eerste keer woensdag voor de rechtbank van eerste aanleg in Veurne. In andere gerechtelijke arrondissementen zullen gelijkaardige stappen volgen, luidt het nog. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier