Vakbonden houden zich op de vlakte na gesprek met Bekaerttopman De Graeve

© BELGA
Redactie KW

“De meest gemeenschappelijke noemer die we hadden is zorgen voor werkgelegenheid.” Dat vat het gemeenschappelijk vakbondsfront (ACV/ABVV/ACLVB) vrijdagavond samen, in een korte persconferentie na afloop van een ontmoeting met Bekaert-ceo Bert De Graeve. Die houdt zich volgens de vakbonden na volgende week “ter beschikking” tijdens de onderhandelingen

De ontmoeting met Bert De Graeve vond plaats in een van de zalen van Van Wonterghem in Kuurne. Aanvankelijk zou het gesprek tussen de topman van Bekaert en de vakbonden plaatsvinden bij Bekaert in Zwevegem, maar op de valreep werd dat gewijzigd. De media kregen de topman van de staaldraadgigant niet te zien.

Het gesprek tussen de topman en de vakbonden duurde enkele uren. Na afloop was vanwege de vakbonden weinig commentaar.

Op de vraag of ze nu vinden dat De Graeve een toegeving gedaan heeft of niet, bijvoorbeeld met het bevriezen van zijn loon in 2012, wilden de vakbonden geen commentaar kwijt, evenmin of er nu garanties gegeven zijn naar werkzekerheid.

“Het gesprek was wel een start om het vertrouwen te herwinnen, iedereen moet dit nu laten bezinken”, aldus Jan Maeseele (ACV), namens het vakbondsfront. “Voor het eerst in de periode van de onderhandelingen hebben we meneer De Graeve gezien. We hebben de gelegenheid gehad om de vragen die we hadden te stellen. Het was een namiddag van luisteren en uitwisselen van ideeën. We hebben ons standpunt nader verduidelijkt tegenover de directie en ook meneer De Graeve kon zijn visie tegenover de feiten geven.”

De vakbonden zeggen dat ze de komende dagen nodig hebben om alles op een rijtje te zetten om vrijdag de onderhandelingen te starten om tot een sociaal plan te komen. “Het voornaamste waar we voor staan is de komende weken hard onderhandelen voor een degelijk sociaal plan, ook de directie heeft gezegd hieraan mee te zullen werken, wij zullen proberen de timing te bespoedigen.”

Meer in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier