Vakbonden blokkeren aantal leveringen bij Bekaert

© FOTO GV
Redactie KW

De sfeer wordt grimmiger bij Bekaert. De vakbonden blokkeren een aantal leveringen in Ingelmunster en Aalter, om zo nieuwe onderhandelingsvoorwaarden af te dwingen. Begin februari kondigde Bekaert een herstructurering aan waarbij 609 jobs zouden sneuvelen maar de onderhandelingen verlopen erg stroef.

De vakbonden eisen dat tijdens de besprekingen directieleden met volledige mandaten rond de tafel zitten. Dat was tot nu toe niet altijd het geval. Ze blijven ook bij hun eis dat wie sinds 2 februari vrijwillig de firma heeft verlaten deel moet uitmaken van het vooropgestelde cijfer van 609 en dus ook van het sociaal plan moet kunnen genieten. “Voorts willen we een gelijkwaardige behandeling van alle betrokken Belgische vestigingen en vragen we duidelijke antwoorden op de vragen rond het verminderen van het aantal geplande ontslagen en de toekomst van de resterende activiteiten van Bekaert in België”, zegt Jan Maeseele van de christelijke vakbond ACV.

Constructief

Het gemeenschappelijk vakbondsfront dringt er tot slot ook op aan dat tijdens de duur van de onderhandelingen er geen ontslagen zullen vallen. Om die eisen kracht bij te zetten, blokkeren de werknemers in Ingelmunster een oven die bestemd is voor het Oostblok. In Aalter worden halfafgewerkte producten geblokkeerd. Toch benadrukken de vakbonden dat ze in het sociaal overleg blijven geloven en zich constructief engageren in de besprekingen om de sociale gevolgen van de ingrijpende herstructurering maximaal te beperken. Een volgend overleg tussen directie en vakbonden is op 15 maart gepland.

(Belga/BS/MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier