Vakbonden blijven pessimistisch over de toekomst

Redactie KW

Franky Roels, politiek syndicaal diensthoofd voor West-Vlaanderen bij het ABVV en Joost Vanhauwaert, bewegingscoördinator van ACV Midden West-Vlaanderen. Franky Roels zien de toekomst somber in voor Zuid- en Midden West-Vlaanderen.

„We zullen de crisis hier sneller voelen gezien de industrie, die hier sterk aanwezig is, het eerst geraakt wordt”, legt hij uit. „Maar daartegenover staat dat er daarna ook sneller herstel zal zijn.” Volgens Roels hebben veel herstructureringen te maken met de weigering van de banken om nog kaskredieten toe te staan. „Banken spreken dat tegen, maar dat is wel zo”, aldus Franky Roels. „En natuurlijk wordt de crisis ook als excuus gebruikt om zaken door te voeren die al gepland waren.”

Verlies aan tijdelijke contracten

Toch lijkt Roeselare vooralsnog gespaard van massale ontslagen, zoals er elders in het land wel te noteren zijn. Of zien we dat verkeerd? „Ja en neen, het is zo dat het voor beursgenoteerde bedrijven vaak beter is om een herstructurering aan te kondigen omdat daardoor dan het aandeel stijgt”, legt Franky Roels uit.

„Maar dat wil niet zeggen dat er hier geen ontslagen zijn. In onze regio hebben we misschien meer kleinere familiebedrijven die er niet graag mee te koop lopen.” Joost Vanhauwaert beaamt dat er ontslagen zijn, maar daarbij gaat het nooit om honderden tegelijk. Grote dossiers in de regio zijn bijvoorbeeld 46 mensen bij Wymar in Oeselgem, 30 bij Vitalo in Meulebeke en 45 bij Structuplas in Izegem. „Maar er waren ook kleinere aantallen bij De Mets in Izegem, Vermeulen in Roeselare en Mariasteen in Gits”, vult Joost Vanhauwaert aan. Kleinere aantallen, maar voor die mensen maakt dat natuurlijk geen verschil.

Nu, een groep waarover amper cijfers bekend zijn, is de groep tijdelijken. Deze groep is bijzonder kwetsbaar, want van hen wordt het contract nu in sommige gevallen niet meer verlengd en voor hen geen opzegvergoeding- of termijn. „Een bedrijf als Jonckheere Subcontracting uit Beveren werkt normaal met 160 vaste contracten en 80 tijdelijken”, geeft Joost Vanhauwaert als voorbeeld. „Momenteel werken zij nog met die 160 vaste mensen. Die 80 tijdelijken zijn al allemaal weg.” En dergelijke voorbeelden zijn er nog genoeg. (Frederic Vansteenkiste)

Weet van ontslagen in jouw regio of wil je jouw verhaal kwijt, laat het weten op 4450@kw.be.

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare) van 6 februari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier