Vakbonden bij AGC Zeebrugge staken uit vrees voor veiligheid

Redactie KW

De vakbonden bij AGC in Zeebrugge vrezen dat door de op til zijnde reorganisatie de veiligheid op de werkvloer in het gedrang komt. Daarom staken ze. Ze eisen dat de directie minder mensen laat afvloeien dan oorspronkelijk aangekondigd.

Eind november maakte de glas- en spiegelfabrikant bekend dat er 101 jobs moesten verdwijnen. De onderhandelingen over de reorganisatie raken niet rond. Het personeel legt daarom woensdag voor 24 uur het werk neer. “Het plan dat de directie voorlegt, is onwerkbaar en onveilig”, besluit Luc Geerardyn van de socialistische vakbond ABVV.

Al vijf ontslagen minder

“De directie heeft dat al deels ingezien en daarom het aantal ontslagen met een vijftal verminderd. Maar dat is voor ons niet genoeg. We willen garanties dat ondanks de afbouw de productie in Zwankendamme kan overleven.” Het personeel van de beide fabrieken van AGC in Zwankendamme, AGC Flat Glass en Seapane, verzamelde vanmorgen vroeg voor de poorten. Niemand is aan de slag gegaan.

“We hopen dat dit signaal duidelijk is voor de directie en dat we op korte termijn terug constructief rond de tafel kunnen. Daarna moet er duidelijkheid volgen over de toekomst. Als we uiteindelijk weten hoeveel mensen er moeten vertrekken, zullen we pas de onderhandelingen opstarten over een sociaal plan.”

(belga/jv)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier