Vakbonden Associated Weavers niet verrast, wel ontgoocheld over sluiting Prado

Redactie KW

Het nieuws over de intentie tot sluiting van wat restte van de Prado-activiteiten van textielproducent Associated Weavers in Kuurne, komt bij vakbonden en personeel hard aan, maar is niet onverwacht.

“We zijn ontgoocheld dat opnieuw een textielbedrijf in het zuiden van West-Vlaanderen verdwijnt”, zeggen de vakbonden vrijdag. De intentie tot sluiting van de extrusieafdeling en de tuftingactiviteiten bedreigt 111 banen.

Dat Prado in Kuurne volledig dicht gaat, is een bittere pil voor vakbonden en personeel. “In 2008 werd al een afwerkingslijn in de tuftingafdeling gesloten. Toen verloren 26 mensen hun job”, zegt Steven Landries (ACV).

“Een paar maanden later was er de aankondiging dat de procedure tot collectief ontslag in gang zou worden gezet, omdat de directie op zoek wou naar een overnemer of een samenwerkingsverband met een ander bedrijf. Geen van beide opties kende succes en dus werd in november de weverij in Kuurne gesloten, met het ontslag van 109 arbeiders en 26 bedienden tot gevolg. En nu wil men de resterende activiteiten, meer bepaald in de extrusie- en de tuftingafdeling, opdoeken”, vertelt de vakbondsman. “We begrijpen dat de algemene malaise in de sector van geweven tapijt om maatregelen vraagt, maar dit is toch wel heel drastisch.”

Op dinsdag 22 september starten vakbonden en directie de onderhandelingen over een sociaal plan. Een deel van het personeel in Kuurne zou mee kunnen verhuizen naar de vestiging van Associated Weavers in Ronse. Het bedrijf wil daar zijn productie en logistiek concentreren.
In Kuurne behoudt Associated Weavers alleen Papilio, een kleine entiteit die karpetten uit het Verre Oosten invoert en in Europa verkoopt. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier