Vakantiekolonies waren erg populair aan de kust

Redactie KW

Heel wat kinderen brachten vroeger de zomervakantie door aan zee in de vakantiekolonie. Onze kust telde door de jaren heen maar liefst 151 vakantiecentra waar kinderen tijdens de zomer naar toe werden gestuurd om gezonde lucht op te snuiven en gezond te eten. Over het fenomeen is nu een boek uit. In Gent is er een tentoonstelling en er is ook een website.

De eerste vakantiekolonies werden in de 19de eeuw al opgericht door liberale verenigingen. De boom kwam er na de Eerste Wereldoorlog. Verenigingen van verschillende strekkingen hadden elk hun eigen vakantiecentrum. Kindervreugde bestaat nog altijd maar heet nu De Barkentijn. Directeur Jo Rousseau die van Kortrijk afkomstig is, kwam hier zelf voor het eerst op vakantie in 1960.

Ongelukkige kindjes

In de Barkentijn in Nieuwpoort komen, nu nog elke zomer 800 West-Vlaamse kinderen op vakantie, maar het gaat er nu heel anders aan toe dan toen. Agnes Veranneman uit Kortrijk herinnert zich de vakantie aan zee met de christelijke mutualiteit in Knokke-Heist nog levendig.

Agnes houdt er mooie herinneringen aan over maar er zijn ook schrijnende verhalen. Het boek ‘We zijn goed aangekomen’ schetst de geschiedenis van vakantiekolonies aan de Belgische kust en laat ook getuigen aan het woord. Caroline Beel uit Koksijde kent heel wat vakantiekolonies van binnen en van buiten, omdat ze als kind mee ging mat haar vader die er groenten en fruit leverde. Ze zag er veel ongelukkige kindjes.

Het boek vakantiekolonies kan je bestellen via de site vakantiekolonies.be. De tentoonstelling in het Caermersklooster in Gent loopt nog tot en met 5 september. Wellicht komt de expo ook nog naar West-Vlaanderen. (ND)

-Kijk vanavond naar het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur voor het volledige verslag-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier