Vader en zoon Mortier uit Poperinge beklimmen samen de Aconcagua in Argentinië

Redactie KW

Vader José en zoon Jurgen Mortier zijn pas terug van drie weken vakantie in Argentinië. Ze beklommen de Aconcagua, een bergreus van 6962 meter.

José Mortier ontmoette tijdens een vakantie in Alaska ooit Belgen, die de Aconcagua al beklommen hadden. “Dat verhaal sprak me toen enorm aan. Op eigen houtje zo’n expeditie voor de eerste keer ondernemen, vond ik te riskant. Tot ik in een nieuwsbrief van de reisorganisatie Te Voet in Gent vernam dat er om de twee jaar een dergelijke groepsreis opgezet wordt onder leiding van een Belgische en een lokale gids.”

In mei vroeg José of Jurgen niet eens kon binnenlopen bij het reisbureau in Gent om meer informatie in te winnen over de expeditie. “En voor ik het wist was ik natuurlijk ook helemaal gewonnen voor de tocht. Wie kan er zeggen dat hij met zijn vader een berg van dit kaliber gaat beklimmen? Dat was een kans die ik niet wou laten liggen.”

Toen Jurgen en José wegens slecht weer op de top in het basiskamp aan het wachten waren om verder richting top te gaan hadden ze nog één mogelijkheid om iets te ondernemen. “Er was een berg met een top van 5.000 meter die iets verderop lag en volgens de parkwachters niet onderhevig was aan de hevige winden. Daar hebben we toen een dagbeklimming van gemaakt. De top van de Bonete berg was ronduit adembenemend: 360 graden over het Andes gebergte kunnen turen en frontaal de top van de Aconcagua aankijken waren een magisch moment voor mij”, geniet Jurgen nog na.

(PhD)

Het volledige verhaal in de Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West van vrijdag 10 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier