UZ Antwerpen leent apparatuur bij AZ Brugge voor behandelen gevolgen Mexicaanse griep

Redactie KW

De voorbije maanden werden er in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) tien patiënten behandeld omdat ze ernstige longschade opliepen als gevolg van de Mexicaanse griep.

Vijf van hen hadden nood aan een hart-longhandeling, die slechts enkele ziekenhuizen in België kunnen aanbieden. Omdat het UZA niet over voldoende hart-longmachines beschikte, was het genoodzaakt de apparatuur te lenen bij andere ziekenhuizen. Onder meer het AZ van Brugge stelde zijn EMCO-toestel ter beschikking.

In isolatie

Een ECMO-hart-longmachine zorgt ervoor dat de aanvoer van zuurstof en de afvoer van CO2 (koolstofdioxide) rechtstreeks op het niveau van het bloed kan plaatsvinden zodat de longen niet meer moeten instaan voor de zuurstofopname. De patiënten moeten bovendien in isolatie worden verzorgd. Zo’n behandeling kan tot drie weken duren en kan enkel worden aangeboden in cardiochirurgische centra en afdelingen voor gespecialiseerde intensieve zorg.

Nergens beschikt men echter over genoeg toestellen om zoveel patiënten tegelijkertijd te behandelen. In het UZA kon deze behandeling uitgevoerd worden dankzij de welwillendheid van de industrie en van andere ziekenhuizen om hun ECMO-toestel ter beschikking te stellen: OLV Aalst, ZNA Middelheim, Hôpital Saint-Joseph Gilly, CHU Sart Tilman Luik en AZ St-Jan Brugge.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier