(UPDATE4) Referendum Tielt: 68 procent voor verkeer op Markt (2 telbureaus op 3)

Redactie KW

Voorlopig heeft een ruime tweederde meerderheid van de Tieltenaren die zondagmorgen is gaan stemmen, zich uitgesproken voor verkeer op de Markt. Zo’n 68 procent. De overige 32 procent had de Markt liever verkeersvrij gehouden. Dat zijn de resultaten van 2 op de 3 telbureaus.

Zondagmorgen zijn 8.206 Tieltenaren gaan stemmen voor de volksraadpleging over een al of niet verkeersvrije Markt. Het minimum aantal van 3.000 voor een geldig referendum is daarmee ruim overschreden. Van de deelgemeente Tielt is één op twee van de stemgerechtigde inwoners zondagmorgen gaan stemmen over de verkeersvrije Markt. Van de deelgemeente Aarsele waren er dat één op drie. Tieltenaren van 16 jaar en ouder waren stemgerechtigd.

Sinds 8 uur zondagmorgen konden Tieltenaren met een ja of een neen beslissen over een verkeersvrije Markt. Het referendum is pas geldig als er voor 13 uur vanmiddag zo’n 3.000 Tieltenaren in een van de stemhokjes hun stem hebben uitgebracht. Dat aantal is ruim overschreden: precies 8.206 Tieltenaren ventileerden hun mening over de Markt op de stembrief. Het resultaat van het referendum is niet bindend voor de gemeenteraad, enkel adviserend. Maar er is overeengekomen dat het advies zal worden uitgevoerd.

De kwestie over een al of niet verkeersvrije Markt verdeelt al zo’n twee jaar Tielt. Handelaars zijn de hardste tegenstanders van de verkeersvrije Markt en zij zijn ervan overtuigd dat de Tieltenaren zondag hun mening volgen. ,,Dat horen we genoeg bij de klanten”, zeggen ze.

Maar ook de voorstanders van een verkeersvrije Markt hebben van zich laten horen de voorbije weken. Dat was niet altijd zo eenvoudig, zeker niet nadat de woordvoerder van de actiegroep ‘t Is Spel op de Markt, ontslag nam. ,,Verkeer op de Markt geeft geen meerwaarde aan het centrum”, luidt het daar.

(PVH/JG)

Meer vanavond in het nieuws op WTV.

Reacties en commentaar van de week in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Tielt).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier