(UPDATE 2 ) Varkenshouders voeren actie bij Lidl-distributiecentrum

Redactie KW

Een 100-tal varkensboeren en mensen uit de veevoederindustrie heeft woensdagmorgen actie gevoerd aan het Lidl-distirbutiecentrum in Moorsele. De boze varkensboeren lieten de werknemers van Lidl met mondjesmaat het bedrijf binnen.

De actie van de varkensboeren begon woensdagmorgen omstreeks halfzes in Roeselare. Daar verzamelden de boeren om van daaruit in kolonne richting Moorsele te trekken. In de kolonne reden ook vrachtwagens van veevoederbedrijven mee.

Prijzen

De actie van de varkensboeren heeft alles te maken met de problemen in de sector. De boeren kampen al langer met lage vleesprijzen voor de varkens en kregen daarbovenop nog eens te maken met de gevolgen van het dioxineschandaal in Duitsland. In Duitsland, een belangrijk exportland voor onze varkenssector, is het verbruik van varkensvlees door het dioxineschandaal drastisch gedaald.

5 euro extra

De actie werd omstreeks halftien afgeblazen. “Volgende week woensdag houden we een volgende actie, om de druk op de ketel te houden”, zegt Geert Wallays van de Vereniging van Varkenshouders (VEVA).

Vanuit het distributiecentrum Lidl kwam er officieel geen reactie. “Ik heb de directeur wel de vraag gesteld of ze ook willen meestappen in het verhaal van distributieketen Colruyt, die heeft beloofd om 5 euro extra te betalen bovenop de vastgestelde prijs. Een mooi gebaar, maar nog steeds niet genoeg om de 30 euro verlies die we maken per varken, helemaal weg te werken”, zegt Geert Wallays. “Maar we kregen geen duidelijk antwoord van de Lidl-directeur, enkel dat hij het zou bekijken.”

Geen incidenten

Volgens Stefaan Vannieuwenhuyze van PZ Grensleie is de actie verlopen volgens afspraak. “Er zijn geen incidenten te melden, alles is rustig verlopen.” De brandweer en de technische dienst van de gemeente Wevelgem moesten achteraf wel ter plaatse komen om de verbrande paletten voor de poort van Lidl op te ruimen.

(JG/BS/Belga)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier