UNIZO Zuid-West-Vlaanderen wil controles aan de grens en ‘afrekenen met dieven’

Redactie KW

Op een bijeenkomst dinsdagavond in Kortrijk stelde UNIZO Zuid-West-Vlaanderen zijn actieplan voor veilig ondernemen voor. Aanleiding voor dit actieplan zijn de recente ramkraken en stijgende criminaliteitscijfers in de streek.

UNIZO Zuid-West-Vlaanderen pleit er allereerst voor om één regionaal GAS-reglement (Gemeentelijke Administratieve Sancie) voor Zuid-West-Vlaanderen in te voeren. Procureur des Konings Jean-Marie Cool wist alvast te vertellen dat bijna alle gemeenten op dit soort sancties hebben ingetekend, wat volgens hem een meer dan goede zaak is. “Zo kan kleine criminaliteit veel efficiënter worden bestreden”, stelde hij.

Verder ijvert de regionale afdeling van UNIZO voor camera’s met nummerplaatherkenning, structureel politioneel advies bij de (her)aanleg van zowel bedrijventerreinen als openbaar domein en de promotie en professionalisering van het BIN Z-netwerk, ofwel het buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen. Ook de uitbreiding van de hold-upknop, die momenteel geïnstalleerd is bij een 25-tal handelaars in Kortrijk en Kuurne en al meerdere keren zijn nut heeft bewezen, is prioritair, net als een goede samenwerking tussen privébewaking en politie op bedrijventerreinen en in handelscentra.

Naast deze zeven hoofdpunten heeft UNIZO nog een aantal specifieke actiepunten. Twee daarvan vallen op: ten eerste wordt gepleit voor tijdelijke controles aan de grens. “Spanje hield naar aanleiding van een Europese top controles aan zijn grenzen en zoiets moet in België ook kunnen om de criminaliteit tegen te gaan”, aldus Axel Ronse, directeur van UNIZO Zuid-West-Vlaanderen. Ook de invoering van het systeem ‘Afrekenen met winkeldieven’ dat al in Nederland wordt gebruikt – de winkelier ziet mits de betaling van een boete af van burgerrechterlijke vervolging – zou volgens UNIZO een grote stap in de goede richting zijn. (AXV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier