Unizo wil correcte inventaris bouwkundig erfgoed

Redactie KW

Unizo wil dat de Vlaamse inventaris voor bouwkundig erfgoed wordt uitgezuiverd. Op die lijst staan 75.000 panden in Vlaanderen, waarvan 27.000 in West-Vlaanderen. Ondernemers met bouw- of uitbreidingsplannen van wie hun pand in de lijst is opgenomen, krijgen van de dienst ruimte en erfgoed vaak een negatief advies. Dat remt de West-Vlaamse economie af, stelt Unizo. Volgens Ruimte en Erfgoed is de kritiek van Unizo onterecht.

In Lauwe ligt in het centrum een winkel in ijzerwaren, huis- en tuinbenodigdheden. Het is al de vijfde generatie die de winkel openhoudt. De familie wil uitbreiden en kocht daarvoor een pand naast de winkel en een vervallen boerderij aan de achterkant. Bij het aanvragen van een bouwvergunning blijkt dat de twee panden op de inventaris voor onroerend erfgoed staan en mogen ze niet worden gesloopt. “Volgens de lijst is dit een zeer idyllisch boerderijtje met grote erfgoedwaarde. U kunt vaststellen dat het gaat om een triestige vervallen boerderij. Maar door de boerderij is de familie Suys drie jaar lang in procedures verwikkeld om uit te breiden”, zegt Axel Ronse van Unizo.

Mentaliteitswijziging
De lijst kan je digitaal raadplegen. 27.000 panden in West-Vlaanderen staan er op. Bijvoorbeeld 500 in Beernem, 700 in Diksmuide, 400 in Ardooie en 400 in Alveringem. Meestal weten de eigenaars niet eens dat hun pand op de lijst staat. Unizo vraagt dat de lijst wordt uitgezuiverd en dat er bij de ambtenaren van Ruimte en Erfgoed een mentaliteitswijziging komt.

135 bouwaanvragen

Volgens Ruimte en Erfgoed is de kritiek onterecht en probeert men bij probleemgevallen via overleg met de gemeenten tot een akkoord te komen. In de eerste helft van dit jaar waren er 135 bouwaanvragen voor de sloop van een inventarispand. In minder dan de helft van de gevallen was er een negatief advies zegt de dienst in Brugge. (BDJ)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier