UNIZO vraagt begrip voor “emotionele uithaal” van chef Claudio in Mijn Restaurant

Redactie KW

UNIZO, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, vindt de reacties op de manier waarop chef Claudio een ober heeft ontslagen in het televisieprogramma Mijn Restaurant, buiten alle proporties.

UNIZO keurt “emotionele uithaal” van chef Claudio niet goed, maar vraagt begrip voor de situatie: “Het gaat hier om een onervaren startende ondernemer in een zeer stresserende situatie én bovendien in een voor jonge mensen zeer ongewone situatie van een druk bekeken televisieprogramma. Een restaurant opstarten is meer dan goed kunnen koken. Het gaat om het runnen van een kmo”, zegt UNIZO in een mededeling.

In een aflevering van Mijn Restaurant werd ober Benjamin ontslagen in het Kortrijkse restaurant Dell’Anno. Na een scheldtirade moest hij van de chef zijn rugzak openen om te laten zien of hij niets gestolen had.

De Antwerpse afdeling ABVV-Horval, die de werknemers uit de horecasector groepeert, is niet te spreken over de gebeurtenissen in het vtm-programma en hekelt de sensatiepraktijken van realityprogramma’s. Volgens professor Arbeidsrecht Roger Blanpain is de manier van werken in restaurant Dell’Anno “totaal onaanvaardbaar”.

UNIZO verwondert zich over de “eenzijdige verontwaardiging in de media die nog eens is aangewakkerd door een vakbond”. Verder adviseert de ondernemersorganisatie de programmakers onder meer ook een startersadviseur te betrekken bij begeleiding van de deelnemers.

“UNIZO dringt er op aan de heisa, laat staan eventuele procedures, te stoppen, en de nadruk te leggen op begeleiding en advies voor en vooral achter de camera’s. Mocht het toch tot een juridische procedure komen, dan zal UNIZO, de betrokken chef, in elk geval bijstaan waar nodig en verzachtende omstandigheden inroepen”, besluit UNIZO.

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Kortrijks Handelsblad) van 10 april 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier