Unizo veroordeelt zowel blokkade als keuze paritair comité vestiging Carrefour B-Park

Redactie KW

Middenstandsorganisatie Unizo veroordeelt zowel de actie van de vakbonden woensdag aan de vestiging van Carrefour op B-park in Brugge als de keuze van het paritair comité 202.01 door de uitbater van het warenhuis. Dat meldt de ondernemersorganisatie woensdag.

Volgens Unizo hoort de hypermarkt in Brugge niet thuis in het paritair comité voor de werknemers van zelfstandige supermarkten. “We beklemtonen samen met de beroepsorganisatie van zelfstandige voedingswinkels VDV, dat de fundamentele oorzaak van de keuze ligt bij de alsmaar grotere druk op de marges van de voedingsdistributie en de alsmaar scherpere prijsconcurrentie waardoor de rentabiliteit en op termijn de werkgelegenheid in de sector wordt aangetast”, luidt het.

“Als blijkt dat de loon- en arbeidsvoorwaarden in het paritair comité 312 voor de warenhuizen te duur blijken, moeten die door de werkgevers en vakbonden van het betrokken comité opnieuw worden bekeken”, stellen Unizo en VDV. “De sociale partners, patroons en vakbonden in de detailhandel kozen destijds bewust voor verschillende paritaire comités rekening houdend met de aard en de grote van de diverse ondernemingen in de sector. Het paritair comité 202.01 voor supermarkten van zelfstandigen werd destijds precies opgericht omdat deze ondernemingen niet in de financiële mogelijkheid waren dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden te onderhandelen in vergelijking met de supermarkten eigendom van nationale en internationale ketens.”

Ten aanzien van de vakbonden stelt Unizo dat het verhinderen van de toegang van werkwilligen en klanten door acties niet kan. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier