Unizo ‘tourt’ tegen inbrakenreeks in Zuid-West-Vlaanderen

Redactie KW

Unizo is dinsdag op ‘inbraaktour’ getrokken in het centrum en het zuiden van onze provincie. Unizo wil met de tour sensibiliseren om de strijd tegen grenscriminaliteit op te voeren. Unizo wil meer bevoegdheden voor de Belgische agenten in de Franse grensstreek. Dat zei Karel Van Eetvelt van Unizo.

De ‘inbraaktour’ van Unizo begon in Pittem bij het bedrijf DV Fresh. De zaakvoerder daar kon vertellen hoe in zijn bedrijf een vrachtwagen werd gestolen. Daarna gaat het richting Kuurne, naar parfumerie Devos, die ook al inbrekers over de vloer kreeg.

Unizo wil op korte termijn 2 voorstellen gerealiseerd zien. Er moeten tijdelijke grenscontroles komen met Frankrijk en en de bevoegdheden van de Belgische politie op Frans grensgebied moet worden uitgebreid. Belgische agenten moeten ook daar criminelen kunnen arresteren, aldus nog Unizo.

Ook kmo-overvallen

Topman Karel Van Eetvelt gelooft ook sterk in de uitbouw van buurtinformatienetwerken: een soort van ketting onder ondernemers in een bepaalde, afgelijnde regio die mekaar waarschuwen als er iets verdachts wordt opgemerkt. “In een aantal regio’s werkt zo’n buurtinformatienetwerk zeer goed, in andere lukt het minder.” Zo’n buurtinformatienetwerk werkt overigens beter onder handelaars dan bij bedrijven.

“Een kwart van de gewapende overvallen gebeurt op kleine winkels”, rekende Unizo na. “Opvallende trend: de voorbije maanden blijken ook meer kmo’s een doelwit te vormen voor overvallers.”

De door minister Milquet aangekondigde maatregelen – meer blauw op straat, camerabeveiliging en tijdelijke grenscontroles – kunnen niet langer uitblijven”, aldus nog Unizo.

(JPT, foto JPT)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, edities De Weekbode Roeselare, Izegem, Tielt, De Leie en Kortrijks Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier