Unizo nuanceert: “We hebben niets tegen dagtoeristen in Brugge”

Redactie KW

Unizo Noord-West-Vlaanderen reageert in een persbericht op het nieuws, als zou het het dagjestoerisme in Brugge liever kwijt dan rijk zijn.

“Unizo heeft niets tegen dagtoeristen in Brugge, maar stelt alleen vast dat parkeercapaciteit in en rond de stad onvoldoende is”, aldus Frederik Serruys. “Unizo Brugge constateerde enkel dat de voorbije kerstvakantie de drukste in jaren was en dat er een aanzienlijk probleem was met de mobiliteit in en rond de stad door de vele bezoekers. Het grote probleem stelde zich op vlak van parkeergelegenheid, waardoor de bezoekers al op het middaguur moesten vaststellen dat alle publieke parkings volzet waren, met extra mobiliteitsproblemen in de buurt van die afgesloten parkings.”

Extra publieke parkings nodig

Veel mensen, die de stad bezochten vanuit de randgemeenten, keerden dan ook onverrichter zake huiswaarts zonder eindejaarsaankopen. “En dat was ook te voelen bij vele winkeliers”, aldus het persbericht. “De toeristen en dagtoeristen hebben nu eenmaal een ander bestedingspatroon, waardoor de grote stroom aan bezoekers niet meteen resulteerde in goede verkoopcijfers bij de zelfstandige modewinkeliers.”

Unizo wil dan ook extra publieke parkings én een goede bewegwijzering naar die parkings.

Reactie burgemeester en oppositie

Volgens burgemeester Renaat Landuyt slaagt Brugge er goed in om van Brugge aan aantrekkelijke toeristische stad te maken, waar je leuk kunt shoppen en waar het goed wonen is. Hij belooft alvast dat de randparkings er snel zullen komen. Oppositiegemeenteraadslid Mercedes Van Volcem mist een totaalvisie. Volgens haar staat Brugge voor heel wat grote uitdagingen.

(FJA)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier