Unizo lanceert vier krachtlijnen voor kusttoerisme

Redactie KW

De commissie toerisme van Unizo West-Vlaanderen heeft vier krachtlijnen bekendgemaakt voor een versterking van het kusttoerisme. De ondernemersorganisatie wil een eigen correct weerbericht, betere faciliteiten, meer flexibele tewerkstellingsinstrumenten en een betere bereikbaarheid van de kust.

“We hebben vier concrete randvoorwaarden omschreven die noodzakelijk zijn voor de ondersteuning van kustondernemers”, zegt voorzitter Jos Dieryckx Visschers van de commissie toerisme bij Unizo West-Vlaanderen. “Het gaat om minimummaatregelen die noodzakelijk zijn om de ondernemers 365 dagen per jaar te laten werken aan een aantrekkelijk toeristische aanbod.” Een correct weerbericht afgestemd op de kust moet in de toekomst vermijden dat het binnenland niet weet dat er aan zee zon is.

Het openbaar domein aan de kust moet er net bijliggen. Maar dat is volgens Unizo niet voldoende. Er moeten ook voldoende openbare toiletten, stranddouches, rustbanken en bankautomaten zijn. In de buurt van bankautomaten blijkt de omzet van de toeristische bedrijven hoger te liggen. Als er in het voor- of najaar zon is, moeten de stranden ook bewaakt worden?

De tewerkstelling in de winkels en horecazaken aan de kust is zeer weer- en vakantiegevoelig. Daarom vraagt Unizo voldoende mogelijkheden om extra personeel op een flexibele manier te kunnen inzetten. Jobstudenten moeten volgens Unizo 50 dagen per jaar kunnen werken zodat de opleiding ervan rendeert. Daarnaast pleit Unizo voor de invoering van een éénmalig bevrijdende bedrijfsvoorheffing waardoor de werknemer voor zijn prestaties een nettoloon ontvangt. Dit moet meteen het zwartwerk doen afnemen.

De bereikbaarheid van de Kust blijft volgens Unizo gebrekkig. Als er zon is, willen veel toeristen snel naar de kust. “Het fileleed moet worden beperkt door een aangepaste weginfrastructuur. Dit moet ook de leefbaarheid van enkele woonkernen verhogen.” Concreet moeten de N8 Ieper-Westkust en de N34 Koninklijke Baan worden heraangelegd. Er moet aan de kust ook meer parking worden voorzien, besluit Unizo. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier