Unizo: “Concurrentievervalsing door sociale economie”

Redactie KW

Volgens Unizo Kortrijk is er steeds vaker oneerlijke concurrentie door projecten vanuit de sociale economie. Ze gaat dat bij het stadsbestuur aankaarten en overweegt ook een klacht bij de Vlaams overheid. Ondermeer een bedrijf uit Wevelgem dat ecologische wilgenschermen vlecht voelt zich onrecht aangedaan. De sociale sector zelf zegt dat het rond de tafel wil gaan zitten en dat het zeker niet de bedoeling is de markt te verstoren.

De zaakvoerder van Forest Avenue uit Wevelgem, dat ecologische wilgenschermen maakt, pikt het niet dat sociale werkplaatsen zijn knowhow gebruiken om zelf schermen te maken en aan een lagere prijs te verkopen.

Maar De Waak en Constructief zeggen dat zij onlangs met een Antwerps bedrijf in zee gingen dat al heel lang bestaat. De Waak wil bovendien best ook werken voor het Wevelgems bedrijf.
Volgens Unizo Kortrijk is er wel steeds vaker sprake van oneerlijke concurrentie vanuit de sociale economie. Zo kreeg ze ook klachten van een boomkweker en van een fietshandelaar.

Het startercentrum voor de sociale economie Kanaal127 benadrukt dat de sector zelf voor inkomsten moet zorgen maar dat dit zeker niet mag zorgen voor een verstoring van de markt.

Unizo wil dat ondernemers inspraak krijgen in projecten van de sociale economie. Volgens Kanaal127 is die er al onder andere via het Resoc, en ook binnen Kanaal127 zelf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier