Unilin in Wielsbeke in opspraak door betwiste fiscale constructie

Redactie KW

Unilin, het bedrijf boven het bekende Quick-Step-laminaat, zou jarenlang gesjoemeld hebben met de inkomsten uit zijn Uniclic-systeem, het kliksysteem waarmee het grote furore maakte. Het bedrijf, onderdeel van het Amerikaanse beursgenoteerde Mohawk, riskeert miljoenenboetes. Dat staat zaterdag in De Tijd.

Voor het West-Vlaamse Unilin in 2005 onderdeel werd van de Amerikaanse vloerbekledingsreus Mohawk, had het al succes geboekt met zijn Uniclic-systeem, een technologie voor de installatie van laminaatvloeren zonder dat er nagels of lijm aan te pas komen. Het Uniclic-systeem werd eind jaren negentig in Wielsbeke uitgevonden en vanaf 2000 gecommercialiseerd. Vanaf dan verleende Unilin licentie-overeenkomsten aan andere bedrijven die het systeem op hun beurt konden produceren en exploiteren.

160 bedrijven

In ruil betaalden die ondernemingen royalty’s aan Unilin. Vandaag gebruiken minstens 160 bedrijven de Uniclic-technologie. Die miljoenen euro’s aan licentie-inkomsten kwamen echter niet terecht in de resultaten van de bvba Unilin in Wielsbeke, maar gingen naar buitenlandse vennootschappen, in Ierland en Luxemburg.

Inspectie

Alle kosten en risico’s werden volgens de belastinginspectie wel nog altijd door Unilin Wielsbeke gedragen. Zo gebeurde alle onderzoek en ontwikkeling in België. Ook alle kosten verbonden aan de commercialisering van het kliksysteem kwamen op het conto van Unilin Wielsbeke, waaronder jaarlijks zo’n 20 miljoen euro voor de sponsoring van de wielerploeg Quick-Step.

Verwondering

“Het verwondert ons dat de inspectie nu pas acties onderneemt terwijl ze al ruim tien jaar weet dat het patent op het Uniclic-systeem niet in België gehouden wordt”, reageert Unilin-ceo Bernard Thiers in De Tijd.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier