Unilin en Spano leggen productie even stil uit protest

Redactie KW

De grootste houtgroepen in België hebben vrijdag hun productie tijdelijk stilgelegd. De houtverwerkende bedrijven zien hun toekomst bedreigd wegens het toenemend gebruik van hout voor de productie van groene energie.

“Voor de productie van groene energie worden subsidiesystemen uitgewerkt, waarvan de verbranding van biomassa/hout in grote mate gebruik maakt”, zegt Guy Van Steertegem van Fedustria, de federatie van de Belgische textiel, hout en meubelindustrie. Dat leidt volgens Fedustria reeds tot grote spanningen op de houtmarkt.

Prijsstijging

“De beschikbaarheid daalt en de prijzen van hout stijgen. Dat is echter nog maar het begin van een onrustwekkende trend aangezien er tegen 2020 minstens 1 ton droog hout per jaar en per Europeaan nodig zal zijn om de doelstellingen inzake groene energie te kunnen bereiken. Dat hout is niet beschikbaar”, aldus Van Steertegem.

Unilin in Wielsbeke (de producent van Quick Step), Spanogroup in Oostrozebeke en Norbord in Genk legden vrijdag symbolisch hun productie één uur stil. “We willen aangeven dat de houttekorten zullen leiden tot minder investeringen en jobverlies in de hout- en meubelsector”, zegt Dirk Vandenberghe, ceo van Unilin Boards.

(Belga/BS)

Meer hierover in de Krant van West-Vlaanderen van 5 november en vanavond in het journaal van WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier