Unieke sgraffito van Oostende in Gents station

Redactie KW

Sinds vandaag is de unieke sgraffito ‘Oostende’ te bewonderen in de hal van het station Gent-Sint-Pieters. De restauratie van de sgraffiti in het middengedeelte en de kant loketten is achter de rug. De restaurateurs zijn nu volop bezig aan het laatste gedeelte kant buffet. Eind 2009 zullen alle schilderingen gerestaureerd zijn.

Midden november 2007 is de NMBS in de hal van het beschermde stationsgebouw gestart met de restauratie van de sgraffiti, de historische muur- en plafondschilderingen. De schilderingen worden volledig gereinigd en geretoucheerd met aandacht voor de originele kleuren.

Sgraffito is een techniek waarbij twee of meer verschillende gekleurde lagen pleister op elkaar worden aangebracht. In de bovenste laag worden lijntekeningen ingekrast en ingekleurd volgens de fresco-techniek.

Blikvanger is de sgraffito die de stad Oostende uitbeeldt. Het tafereel met de koningin der badsteden werd nooit eerder vertoond. Het zat weggestopt achter het plafond van de oude lokettenzaal. Vooraan zijn drie schepen zichtbaar, waaronder een stoomboot met volle zeilen: de Princesse Elisabeth. Deze pakketboot van het type ‘Turbine Steamer’ werd gebouwd in 1905 naar aanleiding van de stijging van het aantal passagiers op de lijn Oostende-Dover ter gelegenheid van de wereldtentoonstellinge.

De Princesse Elisabeth kreeg een prominente plaats op de sgraffito. De voorstelling werd geromantiseerd door de kunstenaar, want normaal werden de zeilen nooit samen met motor gebruikt, enkel bij het uitvallen van de motor. Uit de schoorsteen komt een rookpluim. De badgasten amuseren zich kostelijk op het strand en in de zee. Op de achtergrond is de toenmalige skyline van Oostende zichtbaar. Ook de oriëntatie van het paneel in het station is opmerkelijk. Het paneel Oostende bevindt zich daadwerkelijk in de richting van de stad Oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier