Uitzonderlijk dat onderzoeksrechter aan strafonderzoek wordt onderworpen zegt Jan Nolf

Redactie KW

Jan Nolf, justitiespecialist en voormalig vrederechter in Roeselare, zegt dat het vrij uitzonderlijk is dat een onderzoeksrechter aan een strafonderzoek wordt onderworpen.

Jan Nolf laat via zijn blog zijn kritische stem over justitie horen. Over de zaak in Veurne wil hij zich niet persoonlijk uitspreken, maar een strafonderzoek naar een onderzoeksrechter, blijft iets speciaals, zegt hij. ” Het is vrij uitzonderlijk. Daarom bestaat er ook een uitzonderlijke procedure. Maar hier geldt ook dat de rechter geniet van het vermoeden van onschuld. Dat is evident.”

Niet kritisch genoeg

Nolf heeft bedenkingen bij het feit dat het Parket-Generaal in Gent beslist of er een onderzoek komt en of er vervolgd wordt. Dat parket moet namelijk ook toezien op achterstand in Veurne en is dus eigenlijk betrokken partij, zegt hij. Evaluatie en onderzoek binnen justitie gebeuren volgens hem ook te weinig kritisch, te weinig objectief, te partijdig. ” Justitie zou bakken kritiek zichzelf kunnen besparen als het wat kritischer zou zijn op zichzelf”, zegt Nolf. “Er is te veel verkeerd begrepen collegialiteit in justitie”.

(B.S./A.D.)

Uitzonderlijk dat onderzoeksrechter aan strafonderzoek wordt onderworpen zegt Jan Nolf

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier