Uitzonderlijk: Chinees Terracottaleger komt naar Ieper

Redactie KW

Tijdens de grote herdenking van de Eerste Wereldoorlog in 2014 zullen in Ieper ook enkele van de gerenommeerde terracottabeelden van het leger van Xi’an te zien zijn. Op die manier wordt ook het vaak vergeten Chinese verhaal in de Eerste Wereldoorlog belicht. 140.000 Chinezen hebben van 1917 tot 1920 geholpen om in de Westhoek oorlogspuin te ruimen.

Nu is het Egliseum in Ieper nog één open ruimte, maar in 2014 zullen daarr achttien van de wereldbekende terracottabeelden van het leger van Xi’an opgesteld staan. Ze maken deel uit van de 3000 jaar oude collectie van bijna 10.000 beelden van de eerste keizer van China, Qin Shi Huandi, ook bekend van de Chinese muur.

Chinese sjouwers uit WOI gaven doorslag

De Chinese beheerders van de terracottabeelden krijgen veel aanvragen van over de hele wereld om de beelden uit te lenen voor een tentoonstelling. Dat ze in Ieper met de expo eer willen brengen aan de Chinese sjouwers die na de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek puin hebben geruimd, heeft de Chinezen overhaald.

De beelden die naar Ieper komen, zijn nooit eerder buiten China tentoongesteld. Het kost dan ook miljoenen euro om de expo mogelijk te maken. Daarvoor rekenen de initiatiefnemers op privésponsors die zo de banden met China willen aanscherpen.

Tegen midden volgende maand moeten de initiatiefnemers hun sponsordossier klaar hebben. In januari wordt dan in China een intentieverklaring ondertekend. De tentoonstelling zal lopen van januari tot juli 2014.

(jv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier