Uitwisselingsproject voor leefloners levert positieve resultaten

Redactie KW

Anderstaligen die een leefloon ontvangen, slagen er meestal niet in om in het gewone arbeidscircuit werk te vinden. Specifiek voor hen heeft het OCMW van Kortrijk een uitwisselingsproject uitgewerkt met zijn collega’s uit Frankrijk en Wallonië. Het doel van het project is dubbel: die mensen een job leren, maar ook een andere taal. Zo zien ze bovendien in dat bijvoorbeeld Moeskroen of Rijsel niet eens zo ver liggen. Het project loopt nu een half jaar, de ervaringen zijn positief.

De Congolese Florence Lutama Kivenda klopte een tijd geleden aan bij het OCMW van Kortrijk. In Congo was ze schooldirectrice. Omdat ze geen Nederlands sprak, werd haar eerst een opleiding aangeboden in Rijsel. Een opleiding administratief medewerkster. Voordeel was dat Florence niet eerst een lang taaltraject moest volgen. Nu ze de opleiding achter de rug heeft, kan ze aan de slag in het OCMW van Kortrijk en schaaft ze haar Nederlands bij.

Jalti Bougemaa doet net het omgekeerde. Hij woont in Rijsel, en doet nu werkervaring op in Kortrijk. Momenteel zijn er al 13 mensen die zo’n grensoverschrijdend traject volgen. Zij zien ook in dat over de grens werken op vlak van mobiliteit geen hinderpaal hoeft te zijn. De ervaringen zijn tot nu toe positief, zegt het OCMW van Kortrijk.

(B.S./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18u00

Uitwisselingsproject voor leefloners levert positieve resultaten

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier