Uitwisselingsproject loodgietersstage stopgezet na weglopen leerling

Redactie KW

Een van de vier Rwandese jongeren tussen 18 en 21 jaar die sinds september een praktische opleiding loodgieterij volgen in Waregem is weggelopen. Het project in het kader van een samenwerkingsakkoord werd onmiddellijk stopgezet.

Waregem is sinds 1987 verbroederd met het Rwandese Gatsibo. Delegaties van beide steden bezoeken elkaar op geregelde tijdstippen en die samenwerking werd in september extra in de verf gezet door enkele Rwandese jongeren een opleidingsproject aan te bieden.

Zware gevolgen

De drie andere jongeren verblijven nog altijd in Waregem, maar ook voor hen heeft de vlucht van hun landgenoot zware gevolgen. „Het opleidingsproject wordt niet alleen met onmiddellijke ingang stopgezet, de andere drie werden gisteren (donderdag, red.) op het vliegtuig naar hun thuisland gezet”, vertelt een ontgoochelde Waregemse schepen. „We hebben veel voor die jongeren gedaan. Burgemeester Kurt Vanryckeghem stelde zich persoonlijk borg voor het kwartet. Het stadsbestuur zorgde voor een verblijfplaats bij gastgezinnen en de school stelde een aangepast studieschema op.”

De zaak werd overgemaakt aan de politie. „Omdat hij zich niet aan de afspraken hield, hebben we hem in gebreke gesteld. Dat betekent dat de tiener momenteel illegaal in ons land verblijft.” (Benny Wouters)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Gaver) van 13 november 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier